The Grand

The Grand

Sofitel Legend The Grand Amsterdam.
Van klooster tot koninklijk logement, van Admiraliteit tot stadhuis van Amsterdam.

Gelegen tussen twee pittoreske grachten in het hart van de stad, laat de geschiedenis zijn sporen na in wat nu een van Nederlands meest luxueuze hotels is; Sofitel Legend The Grand Amsterdam.

Het vijfsterrenhotel is gevestigd op funderingen van 14e-eeuwse gebouwen die destijds dienst deden als twee van de belangrijkste vrouwenkloosters van de stad, het Sint Cecilia- en het Sint Catherina-klooster. De reformatie en het uitroepen van het protestantisme tot officiële godsdienst in 1576 vormden echter een keerpunt in de geschiedenis van Amsterdam. Het Sint Cecilia-klooster werd in 1578 ingericht als verblijf voor de prins van Oranje en zijn gevolg en diende als onderkomen voor hooggeplaatste gasten van de stad. Vanaf dat moment werd het gebouw het ‘Princenhof, logement voor Princen en Groote Heeren’ genoemd en bood het onderdak aan onder andere de prinsen van Oranje, Willem de Zwijger (1581), zijn zonen en opvolgers prins Maurits (te gast in 1594 en 1618) en prins Frederik Hendrik (in 1628). Ook de Franse koningin Maria de Medici logeerde er in 1638 en vervolgens waren Maria Stuart (in 1642) en Michiel de Ruyter (in 1665) te gast. Een deel van het Sint Catherina-klooster werd in gebruik genomen door de Admiraliteit van Amsterdam, een instantie die het bewind voerde over zeezaken en belastingen heften om de kust te versterken. In 1662 betrok de Admiraliteit het hoofdgebouw; de gevel werd bekroond met een driehoekig timpaan, een design van Daniël Stalpaert.

In 1795 werd Nederland door de Fransen bezet en in 1806 benoemde de Franse keizer Napoleon zijn broer Lodewijk tot Koning van Holland. Het stadhuis op de Dam werd in 1808 door Lodewijk opgeëist als zijn Koninklijk Paleis. Het stadsbestuur zag zich daarmee gedwongen de Dam te verlaten en nam zijn intrek in het Princenhof. Gedurende de 180 jaar daarna deed het Princenhof dienst als stadhuis van Amsterdam, waardoor vele Amsterdammers het gebouw kennen als hun trouwlocatie.

In 1992 vestigde hotel The Grand zich in het gebouw. De statige Raadzaal is een indrukwekkend Gesamtkunstwerk, waar in 1966 de memorabele huwelijksvoltrekking tussen voormalig koningin Beatrix met Claus van Amsberg plaatsvond. De Trouwkamer Eerste Klasse met haar prachtige glas-in-lood ramen en wandfresco’s, alles ademt historie en symboliek. Zo ook de muurschildering ‘Vragende kinderen’ van Karel Appel, die de entree siert van Michelinster restaurant Bridges, het trappenhuis en het prachtige houtsnijwerk op de kamerdeuren van Burgemeester en Wethouders, ze zijn allemaal bewaard gebleven en erkend als beschermd erfgoed. De recente geschiedenis bracht het hotel een grondige re-styling door waardoor het nu tot de absolute top van luxehotels in Europa behoort met onder andere haar eigen Butler Service in de Suites.

foto: Kaan Sensoy