Schone Grachten

Schone Grachten

Het water in de Amsterdamse grachten is nog nooit zo schoon geweest als nu en wordt alleen maar schoner. Dit komt onder andere doordat de grachtenpanden in de jaren 80 zijn aangesloten op het riool en sinds kort ook alle woonboten. Daarnaast zijn er dagelijks vier boten van Waternet in Amsterdam actief die al het drijvende en gezonken vuil uit het water halen. In de Gouden Eeuw werd het water in de grachten twee keer per dag ververst: met eb en met vloed. Sinds de aanleg van de Oranjesluizen is er geen getij meer.

Dat de grachten nu zo schoon zijn komt ook door gemaal Zeeburg aan de Zeeburgerdijk. Dit gemaal spoelt het water in de grachten door en houdt het schoon. Ook voert dit gemaal het teveel aan regenwater af  naar het IJmeer.

Tot een paar jaar geleden pompte het gemaal een paar keer per week vers IJ-water door de Amsterdamse grachten. Maar toen in 2010 bleek dat die eigenlijk al best schoon waren geworden, hoefde dat niet meer. Nu gebeurt het alleen als het zuurstofgehalte van het water te laag wordt. Met gemalen en sluizen in en om de stad zorgen we er verder voor dat het water in de grachten op de juiste hoogte blijft (het waterpeil). Het juiste waterpeil zorgt ervoor dat dat de kades niet overstromen, en iedereen veilig op de grachten kan varen. De waterkwaliteit en hoeveelheid water wordt automatisch elke dag in opdracht van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gemeten door Waternet.