Het Concertgebouw

Het Concertgebouw

Concertgebouw

Het Concertgebouw aan het Museumplein staat er al bijna 130 jaar. In 1881 zijn er zes belangrijke burgers die vinden dat Amsterdam een concertzaal nodig heeft, net als de andere Europese steden. De regering wil alleen niet meebetalen, dus moeten ze zelf op zoek naar financiering. Twee jaar later is de financiering rond en kan de bouw van Het Concertgebouw beginnen.

Al snel rijst Het Concertgebouw op uit het weiland, want de stad Amsterdam houdt in die tijd op waar het Rijksmuseum staat. De architect Dolf van Gendt heeft niet veel met muziek, maar heeft het toch voor elkaar gekregen een zaal te ontwerpen met een wereldberoemde akoestiek. Door deze akoestiek klinkt alles, en vooral de muziek, extra mooi in Het Concertgebouw.

Eind 1886 is Het Concertgebouw klaar, maar kan dan nog niet open door gebrek aan vertrouwen van de geldschieters en strubbelingen met de gemeente over het dempen van een slootje, de bestrating van de toegangswegen en de levering van straatverlichting.

In 1888 is het eindelijk zover, Het Concertgebouw wordt feestelijk ingewijd! Er is grote belangstelling met een file van 600 rijtuigen tot gevolg. Kort na de opening van Het Concertgebouw is ook het Concertgebouworkest opgericht dat op de dag van vandaag vele concerten verzorgt.

Vanaf de opening worden er veel concerten gegeven in zowel de Grote Zaal, de Kleine Zaal en de muziektent in de tuin. Deze laatste concertlocatie blijkt later door de komst van de tram en veel verkeer op straat, met veel extra lawaai tot gevolg, niet meer geschikt voor het geven van akoestische concerten en is daarom aan de gemeente verkocht.

Eind jaren 80 vindt er een grote renovatie van Het Concertgebouw plaats. Terwijl de concerten gewoon doorgaan wordt de fundering vervangen, de glazen zijvleugel toegevoegd en onder de grond extra ruimte gecreëerd voor kleedruimtes en de artiestenfoyer.

Het Concertgebouw heeft inmiddels een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw is altijd een privaat gefinancierde kunstinstelling gebleven met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwervingen en is voor 95% verantwoordelijk van zijn eigen inkomsten.